„Złota Łyżka” dla gospodyń z Gorzykowa!
Dodane przez admin dnia Lipiec 12 2014 16:00:00
W samo południe ogrody Hotelu Adalbertus zapełniły się regionalnymi potrawami i przysmakami. Podczas czwartej edycji konkursu kulinarnego „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” o „Złotą Łyżkę” walczyło sześć drużyn z powiatu gnieźnieńskiego. Zwyciężczynie, które zaserwowały zebranym nadzianą roladę z kaczki, będą reprezentować nasz powiat podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.
Treść rozszerzona
W Konkursie Kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z Powiatu Gnieźnieńskiego udział wzięły panie z Gorzuchowa, Gorzykowa, Niechanowa, Strzyżewa Paczkowego, Małachowa Złych Miejsc oraz tegoroczne debiutantki z Trzuskołonia. Oprócz wielbicieli wielkopolskich smaków tłumnie zebrali się również przedstawiciele lokalnych władz.

- W naszym powiecie mało jest imprez o takim rodzinnym charakterze, a to z tego powodu, że w zasadzie są tutaj wszyscy wójtowie, burmistrzowie, albo ich przedstawiciele, czyli ojcowie naszych gmin. W związku z tym biorąc pod uwagę, że są też dzieci w postaci ich mieszkańców, myślę że to właśnie zasługuje na podkreślenie – mówi senator Piotr Gruszczyński, pomysłodawca imprezy.

Jednak wójtom i burmistrzom przypadło nie lada zadanie. Wcielili się oni w rolę kulinarnych jurorów i musieli oceniać przygotowane przez gospodynie dania. Do jury należeli wójtowie Janusz Kamiński, Eugeniusz Zamiar, Tadeusz Bąkowski, burmistrzowie Marek Kozicki i Krzysztof Szkudlarek, a także Michał Powałowski z Zarządu Powiatu Gniezno i Danuta Winiarska dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Rolę przewodniczącego jury pełnił Wojciech Gubański, szef kuchni Sieci Hoteli i Restauracji „Pietrak”. Do grona oceniających dołączył również gość specjalny – Witold Szmańda, trener personalny, który współpracował między innymi z Heidi Klum czy Keanu Reeves.

- Jestem zaszczycony, że mogę tutaj być gościem i jurorem na takiej imprezie. Zjechałem cały świat, spróbowałem smaków świata. Jest miło wracać do rodzinnych regionów i smakować rodzinnych smaków – stwierdził W. Szmańda.

Nagrody przyznawane były w trzech kategoriach: stoisko promocyjne, najlepsze ciasto i najlepsze danie główne. Na stoiskach można było zobaczyć nie tylko potrawy. Gospodynie zaprezentowały również rękodzieła, kompozycje kwiatowe, nalewki, soki i wszelkiego rodzaju przetwory. Na stołach pojawiło się też parę owoców, które niestety na terenach Wielkopolski nie rosną.

- Oceniamy stoisko gdzie są użyte produkty regionalne. Myślę, że panie, które użyły akurat tutaj arbuza czy innych tropikalnych owoców chciały dodać kolorystyki. O to tutaj chodzi. Ale to akurat jest jako drugi element w tej ocenie naszej. Regionalność przede wszystkim – skomentował Wojciech Gubański.

Ostatecznie nagroda za stoisko promocyjne powędrowała do Koła Gospodyń Wiejskich z Gorzuchowa w Gminie Kłecko. Za najlepsze ciasto uznano szarlotkę z orzechami wykonaną przez panie z Niechanowa. Najważniejsza nagroda, „Złota Łyżka” ufundowana przez senatora Gruszczyńskiego, trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Gorzykowo (panie obroniły tytuł sprzed roku). I to właśnie gospodynie z Gorzykowa reprezentować będą powiat na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 16 sierpnia w miejscowości Lipia Góra.

Jeżeli ktoś przegapił dzisiejszy konkurs kulinarny, a bardzo chciałby spróbować nagrodzonych potraw może udać się do „Pietraka”. Nadzianą roladę z kaczki i szarlotkę z orzechami będzie można zamawiać w sieci Restauracji i Hoteli „Pietrak” przez najbliższy rok.

Justyna Markowska