Kolejny przystanek wakacyjnych podróży kulinarnych: Japonia!
Dodane przez admin dnia Lipiec 13 2013 12:00:00
W czerwcu rozpoczęła się kulinarna podróż dookoła świata z Hotelem Pietrak. Posmakowaliśmy indyjskich specjałów i dowiedzieliśmy się, co nieco o jodze. Wczorajszy wieczór goście restauracji Hotelu Pietrak spędzili na nauce. Tak, tak nauce. Tematem lekcji było: jak zrobić Sushi i jak posługiwać się pałeczkami by nie wyjść głodnym. A lekcję poprowadził Sushi Master.
Treść rozszerzona
Państwo Japonii to oficjalna nazwa kraju, który wczoraj goście, restauracji Hotelu Pietrak mogli poznać od podszewki. Choć pogoda mocno dawała się we znaki, nie udało jej się zepsuć wyjątkowego japońskiego wieczoru. Co prawda nie odbył się on w Ogrodach Hotelu Adalbertus, jak to było planowane, ale przytulne wnętrze, restauracji Hotelu Pietrak, pozwoliło na zrealizowanie wszystkich atrakcji przygotowanych dla gości.

– Tym razem spotykamy się na kuchni japońskiej. Jest to drugie spotkanie z cyklu „Podróże kulinarne dookoła świata”. Niestety aura nam nie sprzyja, dlatego opuściliśmy miejsce naszych stałych spotkań, czyli Ogrody Hotelu Adalbertus i dzisiaj bawimy się w Restauracji Hotelu Pietrak. Dla naszych gości mamy przygotowane wspaniałe atrakcje, które pomimo pokrzyżowanych szyków realizujemy. Jest to nauka robienia Sushi pod okiem Sushi Mastera z Poznania. Goście od podstaw uczą się jak przygotować to danie, przy okazji uczą się też jak posługiwać się pałeczkami do jedzenia. Oczywiście smakują tradycyjnych japońskich potraw, które są bardzo rozmaite - przekonuje Izabela Nawrocka z Działu Marketingu Sieci Hoteli Pietrak.

Goście, którzy zdecydowali się na naukę zrobienia Sushi, mieli przed sobą nie lada zadanie. Bowiem jak się okazało, nie jest to potrawa, najprostsza w przygotowaniu. Do dyspozycji mieli wszystkie potrzebne składniki, które dopierali według uznania. Przygotowane Sushi mogli zaserwować swoim bliskim.

– Wspaniałe wrażenia naprawdę. Robiłyśmy Sushi, panowie kucharze nas wspomagali. Udało nam się pięknie skręcić to wszystko razem w tym glonie, bo przyznam, że wcześniej tego nie potrafiłam zrobić. W domu już parę razy próbowałam sama przygotować Sushi i właśnie największą trudność sprawiało mi skręcanie tego w całość. Także bardzo się cieszę, że mogłam się tego nauczyć, pod okiem mistrzów. Uwielbiam kuchnię japońską, dlatego wszystkie dania tutaj nie tylko Sushi, mi smakują – mówią Kamila i Natalia, goście wieczoru.

W menu podczas wczorajszego wieczoru, znajdowało się nie tylko Sushi. Goście mogli spróbować dań takich jak Sake no miso shirui czyli bulion podawany z cząstkami łososia, glonami wakame, serkiem tofu oraz tajemniczymi przyprawami. Yasai tenpura, czyli warzywa w cieście tenpura z dipami chili i Philadelphia czy sorbet herbaciany z coulis malinowo – imbirowym, w duecie z truskawkową Sushi.

- Jestem na takim wieczorze pierwszy raz i jestem zachwycona, kuchnia Japońska wyśmienita. Sushi nie było dla mnie jakieś specjalne ostre, smakowało mi. Jest to specyficzna kuchnia, ale muszę przyznać, że smakuje mi – mówi pani Maria.

Kuchnię japońską trzeba nauczyć się jeść. I nie chodzi tutaj tylko o sztukę jedzenia pałeczkami, ale o specyficzne smaki tego zakątka świata. Wszystkie trzeba spróbować, ale czasami od orientalnych wymyślnych potraw, lepszy jest nasz tradycyjny schabowy. – Zapotrzebowanie na dania kuchni japońskiej, jest coraz większe. Tak jak kiedyś dominowała kuchnia włoska, tak teraz zaczyna przodować Sushi. Ja to tak różnie zapatruję się na te japońskie potrawy. Bardziej skłaniam się ku kuchni naszej polskiej. Tradycyjnej wręcz bym powiedział wielkopolskiej – mówi Wojciech Gubański szef kuchni restauracji sieci Hotelu Pietrak.

Już 9 sierpnia ostatnia kulinarna podróż. Tym razem goście przeniosą się do kraju, gdzie piecze nad spokojem w okolicy trzyma Zorro, a papryczkę chili popija się tequilą. Meksyk to ostatni przystanek podróży dookoła świata. Zapraszamy!

Inez Fiszer