Gorzykowo zdobywcą „Złotej Łyżki”! Na deser śpiewający senator!
Dodane przez admin dnia Lipiec 06 2013 16:45:00
Już po raz trzeci odbył się w Gnieźnie konkurs kulinarny „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” w której nagrodą była „Złota Łyżka” senatora Piotra Gruszczyńskiego. W otoczeniu zieleni Ogrodów Hotelu Adalbertus rywalizowało ze sobą siedem drużyn z powiatu gnieźnieńskiego. Wygrało Gorzykowo! Jednak hitem tej imprezy był... śpiewający senator, który wykonał – wraz z chórem „Róża” z Niechanowa – utwór „Hawaj jest piękny”!
Treść rozszerzona
Ciasta, nalewki, mięsiwa, pyry z gzikiem, to tylko niewielka część przysmaków, jakie czekały dziś na zebranych gości, którzy zdecydowali się sobotnie popołudnie spędzić, w ogrodach Hotelu Adalbertus. Gospodynie z siedmiu różnych miejscowości konkurowały ze sobą w kategoriach, na najlepsze stoisko, najlepsze ciasto i o nagrodę główną czyli o „Złotą Łyżkę” w kategorii najlepsze danie główne.

By ocenić jak najsprawiedliwiej wszystkie dania, została powołana specjalna komisja jury, która rzetelnie kosztowała przygotowane specjały. Przewodniczącym składu jurorskiego był nie kto inny jak szef kuchni restauracji sieci Hotelu Pietrak. - Bardzo chętnie wracam do potraw, które robiła moja babcia. Te potrawy, które przygotowały wszystkie panie, to właśnie tego typu potrawy, to ten smak. By ocenić potrawę taką regionalną, należy ocenić skład surowcowy. Jakie to jest mięso, z jakiej hodowli, jak to było przygotowywane, jaką metodą, jakie składniki były użyte do tego dania i cały efekt końcowy, jak to jest podane, również ma wpływ na moją ocenę – mówi Wojciech Gubański, szef kuchni restauracji Hotelu Pietrak.

Wśród członków komisji oceniającej byli burmistrzowie i wójtowie gmin z powiatu gnieźnieńskiego. Jak oceniają zgłoszone do konkursu potrawy? - Problem polega na tym, że smakowałem tutaj bardzo wielu rodzajów ciast w sumie jakieś 21 kawałków i boje się, że nie dotrwam do końca imprezy. Są to wyśmienite ciasta. Jest pięć takich, które zrobiły na mnie ogromne wrażenie m.in. placek królewski i tor jagodowy – przyznaje Krzysztof Szkudlarek, burmistrz Witkowa.

Na tą nietypową imprezę, zdecydowało się przyjść wielu gości, którzy z wielką radością i apetytem kosztowali przygotowanych specjałów. Wśród tych osób był m.in. Dariusz Pilak, starosta gnieźnieński. – Lubię takie konkursy z tego względu, że jest to konkurs przysmaków i umiejętności tych gospodyń. Na szczęście pogoda nam dopisała. Są zespoły, są przysmaki jest pięknie. Bardzo lubię regionalna kuchnię, ponieważ przodkowie ze strony matki pochodzą z Wielkopolski i ta kuchnia, zawsze gdzieś była obecna w moim domu – mówi Dariusz Pilak.

Na gości, oprócz wspaniałych potraw i ciast, czekały również atrakcje muzyczne. Miłą atmosferę bowiem zapewniały przez cały czas panie z zespołu „ Róże” z Niechanowa oraz „Kapela Odjazdowa” z Witkowa. Do wspólnej zabawy włączył się sam senator, który pokazał duże poczucie humoru i pokusił się o zaśpiewanie utworu „Hawaj jest piękny” z zespołem „Róża”. Występ Piotra Gruszczyńskiego został nagrodzony gromkimi brawami, a wśród tłumy dało się słyszeć: - Bis, bis!

- Impreza tak jak wszystkie inne z tego cyklu jak najbardziej udana. Atmosfera jest genialna, wszyscy bawią się doskonale i myślę, że o to w tym wszystkim właśnie chodzi. Ja w jury nie jestem, ale nie ukrywam, że czaję się na te wszystkie przysmaki, by móc skosztować ich jak najwięcej – podkreśla senator Piotr Gruszczyński, pomysłodawca konkursu.

Na koniec imprezy zostali wyłonieni zwycięzcy wszystkich trzech kategorii. Nagrodę za najlepsze stoisko zdobyło Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Małachowa Złych Miejsc. W kategorii najlepsze ciasto zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzyżewa Paczkowego, które rozkochały podniebienia jury „Cytrynowym Smaczkiem”. Natomiast „ Złotą Łyżkę” Senatora Piotra Gruszczyńskiego za najsmaczniejsze danie główne, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa.

Laureatki konkursu, już niebawem będą mogły zobaczyć swoje danie konkursowe w karcie menu restauracji Hotelu Pietrak. Jest to bowiem jedna z nagród w tej kategorii. Zdobywczynie „Złotej Łyżki”, były bardzo mile zaskoczone z wygranej. – Przygotowałyśmy marynowaną pierś z kurczaka, w towarzystwie kaparowych gołąbków, zakrapiany sokiem pomarańczowo-pomidorowym. Bardzo się cieszymy z wygranej, prawdę mówiąc nie spodziewałyśmy się tego. Jesteśmy bardzo dumne z tego, że nasze danie od teraz będzie gościło w menu Pietraka – mówią laureatki konkursu, zdobywczynie „ Złotej Łyżki”.

Chciało by się powiedzieć. Wszystko co dobre, szybko się kończy. Lecz w tym przypadku, bardziej pasowało by powiedzenie. Wszystko co smaczne, szybko znika z talerza. Za przepyszne przysmaki dziękujemy wszystkim paniom, a zwyciężczyniom gratulujemy zdobycia „Złotej Łyżki”.

Inez Fiszer