Kulinarne podróże zakończone. Na finał kuchnia meksykańska!
Dodane przez admin dnia Sierpień 10 2013 09:00:00
„Podróże Kulinarne Dookoła Świata” wpisały się już na stałe w kalendarz imprez organizowanych przez Sieć Hoteli Pietrak. Wczoraj w malowniczo położonych ogrodach Hotelu Adalbertus, w ramach cyklu, zaprezentowana została kuchnia meksykańska, która to zakończyła, siódmą już edycję wakacyjnych podróży.
Treść rozszerzona
- Dzisiejsze spotkanie jest naszym ostatnim w ramach siódmego już cyklu „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata”. Przypomnę tylko, że w tym roku mieliśmy okazję zaprezentować kuchnię indyjską w czerwcu i kuchnię japońską w lipcu. Cel przyświEca nam wciąż ten sam, a jest nim dobra zabawa - powiedziała, witając zaproszonych gości Izabela Nawrocka, szef działu marketingu sieci Hoteli Pietrak.

Od samego początku w klimat gorących, latynoamerykańskich rytmów wprowadził zespół Punto Latino Band, co sprawiło, że nawet deszcz nie zdołał ochłodzić atmosfery.

Nachos z dipami, Sałatka Acapulco z soczystym, grillowanym ananasem, kukurydzą i kurczakiem skropionym kremem balsamicznym, czy też Tortilla, oryginalne meksykańskie pieczywo, to tylko niektóre z przystawek, które zostały zaprezentowane tego wieczoru, aby przybliżyć przybyłym gościom, specjały kuchni meksykańskiej. Większości z nas kraj ten kojarzy się z papryczkami chili, czerwoną fasolą oraz wspomnianą wcześniej tortillą. Stąd też jako dania główne zaproponowano Chili Con Care, w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli, Tacos czyli tortilla wypełniona nadzieniem z wieprzowiny, Buritto oraz Paella z owocami morza. Próbując dań głównych, uczestnicy podróży kulinarnych, mogli posłuchać ciekawostek związanych z kulturą, tradycjami oraz kuchnią meksykańską, o których opowiedziała Hanna Andrzejewska-Ramirez, mieszkająca od 5 lat w Meksyku.

Podczas spotkania nie mogło zabraknąć stałego punktu podróży, jakim jest gotowanie na żywo przez Wojciecha Gubańskiego, szefa kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Przemysława Kaczmarka, doradcy kulinarny Unilever Food Solutions, którym towarzyszyli chętni uczestnicy spotkania. Jak Meksyk to i również tequila. Szybki kurs picia tego tradycyjnego meksykańskiego trunku, przeprowadził lider zespołu Punto Latino Band, który nie ukrywał, że tequilę trzeba umieć po prostu pić.

Po deserze, który składał się z Musu z mango z imbirem oraz Czarnych Ust Meksykanki, czyli ciasta czekoladowego z bakaliami, przyszedł czas, również na stały punkt kulinarnego show, czyli losowania nagród, wśród gości, którzy zechcieli wypełnić ankiety, aby podzielić się uwagami na temat organizowanej imprezy. Upominki ufundowane przez Unilever Food Solutions, trafiły do pięciu szczęśliwców.

- Mamy nadzieję, że frekwencja na kolejnych spotkaniach z cyklu „Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata” również dopisze, że goście będą nam wierni i być może podsuną pomysły na spotkania, ponieważ każdy z gości ma możliwość wypowiedzenia swoich opinii i zasugerowania jakie są oczekiwania w stosunku do kolejnych imprez odbywających się w Hotelu Pietrak - zaznaczyła I. Nawrocka.

Na koniec spotkania Joanna Lipińska, dyrektor sieci Hoteli Pietrak, podziękowała uczestnikom, zaproszonym gościom, kucharzom, kelnerom oraz wszystkim, którzy przyczynili się do tego, żeby „Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata” mogły się odbyć. Zapewniła także, że zrobią wszystko, aby kolejny cykl imprez odbył się za rok. A jak zdradziła na koniec, na zimowe wieczory, zostaną przygotowane spotkania połączone z degustacją win. - To Państwo sprawiacie, że za każdym razem atmosfera staje się miła, sympatyczna i że chce się organizować wieczory, takie jak dzisiejszy. Bardzo dziękuję raz jeszcze i do zobaczenia - powiedziała na koniec J. Lipińska.

I tak też tegoroczne podróże kulinarne dobiegły końca. Na pewno wakacyjne wyprawy do Indii, Japonii, oraz Meksyku zostaną długo w pamięci, a szczególnie smak pysznych potraw przygotowanych przez kucharzy restauracji Hoteli Pietrak. Patronem medialnym cyklu były m.in. informacjelokalne.pl i PiastowskaKorona.pl.

(kaes)