Wyroby z truskawkami, czyli kreatywność ludzka nie zna granic
Dodane przez admin dnia Czerwiec 27 2013 15:00:00
Truskawisko – impreza organizowana przez Stowarzyszenie Światowid w Karczmie na Lednicy, nad brzegami jeziora Lednica – pokazało, że z truskawek można praktycznie zrobić każdy rodzaj potrawy. Świadczy o tym ilość zgłoszonych wyrobów z truskawkami, których ostatecznie zgłoszono 42. Do udziału w tym konkursie zaproszone koła gospodyń wiejskich z gmin wchodzących w skład Stowarzyszenia Światowid. I trzeba przyznać, że patrząc na zgłoszone wyroby, ślinka ciekła...
Treść rozszerzona
Do rywalizacji konkursowej zgłoszono 42 wyroby z truskawkami, a oceniało je jury w składzie: Katarzyna Jórga – dyrektor Biura Stowarzyszenie Światowid, Maria Gąsiorowska – Slow Food Wielkopolska, Ryszard Henzel – właściciel Karczmy na Lednicy, producent truskawek, Zygmunt Nowaczyk – prezes Stowarzyszenie Światowid oraz Karol Soberski, członek Zarządu Stowarzyszenia. Światowid. Po półtorej godzinie pracy, komisja podsumowała swoje wyniki.

„Ciastka, ciasteczka”
W kategorii I „Ciastka, ciasteczka” pierwsze miejsce zdobyło Sołectwo Gębarzewo za „Tort truskawkowy Sołtysa Tomka”; II miejsce zdobyła Aleksandra Dziel – za „Słodką truskaweczkę”, a III miejsce przypadło Elżbiecie Dziurce za „Tort truskawkowo-jogurtowy”.

Zapytaliśmy Tomasza Ryszczuka, sołtysa Gębarzewa o przepis na zwycięskie ciasto. - Trzeba w to włożyć dużo serca. Od lat jestem cukiernikiem, od lat piekę wiem, co ludzie lubią jeść. A wyroby z truskawkami bardzo lubię – przyznaje T. Ryszczuk i dodaje, że Stowarzyszenie Światowid stanęło na wysokości zadania przygotowując taki konkurs kulinarny. - Nie spodziewałem się, że nasze sołectwo dostanie dwie nagrody w tym konkursie – podkreśla.

W tej kategorii przyznano też 7 wyróżnień. Zdobyły je: Barbara Jaskólska, Koło Gospodyń Wiejskich Malenin – „Ciasto truskawkowe z pianką”; Stowarzyszenie Aktywna Wieś Trzuskołoń – „Ciasto truskawkowe z nutellą”; Anna Zawierowska - „Tiramisu truskawkowe”; Jadwiga Walerczyk - „Ciastko z truskawką”; Elżbieta Kędzierska - „Serniczek na zimno z truskawkami”; UKS Jarząbek - „Truskawkowe mufinki” oraz Maria Czudowska – „Muffinki z truskawkami”.

„Przetwory w słoikach”- „Pierogi, knedle, kluski”
W drugiej kategorii „Przetwory w słoikach” decyzją jury nagrodzono: I miejsce - Wanda Szafrańska za „Dżem truskawki z różanego ogrodu”; II miejsce - Joanna Kulikowska za „Dżem truskawki rumowe”, a trzecie miejsce Robert Nawrocki za „Dżem truskawkowy na jesienno-zimowe wieczory”. Wyróżniono tutaj KGW Jarząbkowo za „Dżem truskawkowy”.

W kategorii III „Potrawy z mięsem” nie przedłożono żadnego wyrobu. W kolejnej kategorii „Pierogi, knedle, kluski” nagrodę otrzymało KGW w Mijanowie za „Zimne danie na upalne popołudnie”.

W kategorii piątej „Deser” I miejsce przyznano Sołectwu Gębarzewo za „Truskawkowy pucharek z orzechową nutą”, a wyróżniono Stowarzyszenie Aktywna Wieś Trzuskołoń za „Truskawkowe babeczki”.

„Napoje alkoholowe i bezalkoholowe i syropy”
W kategorii VI „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe i sy8y” zwyciężyła Grażyna Jastrzębska za „Koktajl truskawkowy z nutką kokosową”, drugie miejsce zdobyło KGW Mijanowo za „Jogurtowy koktajl z truskawkami”, a III miejsce – KGW Jarząbkowo za„Kompot z truskawek”.

Jak się przygotowuje zwycięski koktajl? - Bierze się truskaweczki, miksuje, do tego dodaje się dwie łyżki brązowego cukru, do tego dodaje się dwie łyżki sproszkowanego mleka kokosowego i dwie szklanki maślanki. Wszystko miksujemy, mieszamy, schładzamy i praktycznie koktajl gotowy – zdradza tajniki G. Jastrzębska z Koła Gospodyń Wiejskich w Strzyżewie Paczkowym i dodaje, że wyroby z truskawkami przygotowuje bardzo często, ponieważ je uwielbia. - Sam konkurs to wspaniały pomysł, bo jest integracja, ale też można wymienić się doświadczeniami z innymi przyjeżdżającymi tutaj i wydaje mi się, że to bardzo fajna impreza – zaznacza.

„Zdrowsze życie, zdrowsze jedzenie"
Z kolei z siódmej kategorii „Inne” nagrodę przyznano Monice Zawierowskiej – Srockiej za „Chłodnik”. - Taki chłodnik robiłam pierwszy raz w życiu – zdradza M. Zawierowska-Srocka. Jak się go robi? - Kefir, maślanka lub zsiadłe mleko, bardzo chłodne. Do tego zmiksowane truskawki z miętą i odrobina cukru. Musi stać dwie godziny w lodówce, aby bardzo dobrze się schłodził. Dodaje się również kwaśną śmietanę. Zmiksować, odstawić i do podania dodać świeże truskawki oraz bezik – wyjaśnia.

M. Zawierowska-Srocka uważa też, że konkurs do dobry pomysł, ponieważ każda wygrana motywuje, ludzie chętniej sięgają po owoce, które są zdrowe. - Konkurs propaguje też takie zdrowsze życie, zdrowsze jedzenie. Myślę, że to bardzo fajna rzecz i przy każdym sezonowym owocu powinno być takie coś organizowane. A ponadto nagrody, które zdobyliśmy są bardzo cenne i dobrej jakości – wskazuje.

„Kulinarne dziwadła”
- Kreatywność ludzka nie zna granic. Wymyślają czasami już tak przedziwne rzeczy, że trudno to nawet nazwać jakąś ciekawostką kulinarną, tylko jest to dziwadło kulinarne – śmieje się Maria Gąsiorowska, członek jury. - Ale niewątpliwie ludzie się postarali i zrobili dużo fajnych rzeczy, szczególnie wyróżniłabym dżemy i wyróżniłabym tort czekoladowy z białym kremem. Martwi mnie tylko jedna rzecz, że tak jednostronnie podchodzimy do truskawki, że truskawka musi być tylko na słodko lub bardzo słodko. Że nikt nie potraktował truskawki jak takiego materiału z którego można zrobić coś wytrawnego. Ale fajnie, że ludzie chcą się w to bawić, bo czasami takie dziwadła warto spróbować – dodaje.

Ryszard Henzel, właściciel Karczmy na Lednicy, producent truskawek nie kryje radości z ilości, jak i jakości zgłoszonych wyrobów. - Jako producent truskawek jestem zaskoczony, że tyle produktów można uzyskać z truskawek. Dobrych smakowo i estetycznie, i tym jestem zaskoczony. I bardzo mi smakowały - uśmiecha się Ryszard Henzel, producent truskawek.

Z kolei prezes Stowarzyszenia Światowid zdradza, że było ciężko spróbować aż 42 wyrobów, ale dał radę. - Pierwszy raz uczestniczyłem w czymś takim. Na zewnątrz mogłoby się wydawać, że to takie super miłe przyjęcie, a to wcale nie jest taka prosta praca. Spróbować chociaż po kawałku tylu produktów... Ale daliśmy radę i było fajnie – zaznacza Zygmunt Nowaczyk, prezes Stowarzyszenie Światowid.

„Niesamowita baza smaków”
Zadowolenia z konkursu na wyrób z truskawkami nie ukrywa też Katarzyna Jórga, pomysłodawczyni tej rywalizacji. Jej zdaniem konkurs pokazał, że truskawka jest uniwersalnym owocem który może być wykorzystany do każdej potrawy. - Przede wszystkim jestem bardzo mile zaskoczona, że ludzie mają tak niesamowite pomysły w domowych wykonaniach różnego rodzaju przetworów z truskawkami. Pokazano nam tutaj, że truskawka może być bazą niesamowitych smaków i różnych wersji pokazania, jak to można podać. Od sałatek przez kompoty, napoje, po bardzo wyrafinowane i eleganckie ciasta, Jest to tak szeroka baza, że każdy z wyrobów zasługuje na nagrodę – stwierdza Katarzyna Jórga, dyrektor Biura Stowarzyszenie Światowid.

Karol Soberski

Na ten temat:
Truskawisko 2013 – kolejne udane przedsięwzięcie Stowarzyszenia Światowid!