Wielkopolska od kuchni
Dodane przez admin dnia Maj 22 2013 18:25:00
Jan Sabiniarz w jednym ze swoich wierszy pt. „Mała Ojczyzna” napisał: „Mała ojczyzna jest jak rzeka,/U której brzegów wznosi się dom, nasz dom…”. Dla nas tą „małą ojczyzną” jest bez wątpienia Wielkopolska, która stanowi kolebkę polskiej państwowości. To na jej ziemiach zbudowano pierwsze grody, to tu koronowali się pierwsi polscy królowie. To w Gnieźnie, leżącym na terenie Wielkopolski, ówcześni władcy postanowili uczynić pierwszą stolicę naszego państwa. To w końcu na tych ziemiach miał miejsce chrzest Polski.
Treść rozszerzona
Pragnąc przybliżyć młodzieży historię, kulturę i życie mieszkańców tej niezwykłej krainy, postanowiliśmy zrealizować w naszym gimnazjum projekt pod hasłem „Wielkopolska od kuchni”. W tym roku szkolnym ruszyła już druga edycja tegoż projektu w Gimnazjum nr 4.

Młodzież naszego gimnazjum chętnie włączyła się we wszelkiego rodzaju działania. Dlatego też rozwijanie w uczniach świadomości narodowej, przywiązania do miejsca urodzenia i regionu, w którym mieszkają, oraz poszanowania dla tradycji i kultury jest nadrzędnym celem naszych projektowych zadań. Poznawanie Wielkopolski, czasami również od kuchni, postanowiliśmy realizować poprzez atrakcyjne i różnorodne działania.

Spotkania z Wielkopolską zainicjowały zajęcia dotyczące gwary poznańskiej. Jak się okazało, niektóre słowa czy wyrażenia były zupełnie nieznane gimnazjalistom. Tym bardziej chętnie sięgali do słowniczka gwary, wyszukując w nim coraz to nowe dla nich określenia z języka regionu. Efektem tych zajęć było przygotowanie scenek rodzajowych, w których bohaterowie posługiwali się gwarą.

Kolejne zajęcia, które można by nazwać niezwykle apetycznymi, związane były ze sztuką kulinarną. Na nich to bowiem młodzież przygotowywała i oczywiście degustowała najbardziej sztandarową potrawę naszej kuchni regionalnej, czyli pyry z gzikiem. Ważnym elementem spotkania było sporządzenie przepisu na to danie według pielęgnowanych od pokoleń w domu tajemnic i babcinych rad poprawiających smak sera. Efekty pracy kulinarnej okazały się niezwykle smaczne. Przekonać się o tym mogła również dyrektor gimnazjum Maria Maćkowiak.

Autorki projektu Danuta Piechocka, Maria Powierza, Wioletta Łubińska, Kamilla Stróżyk i Agnieszka Puszczykowska–Glapa przygotowują już kolejną atrakcję dla grupy projektowej – podróż po urokliwych zakątkach Wielkopolski.

Maciej Maciejewski