Świat win, świat smaków, świat degustacji
Dodane przez admin dnia Październik 20 2012 11:00:00
Jaka jest najodpowiedniejsza temperatura podawania wina, jak dobrać wino do potraw oraz jak czytać etykiety win. Tego oraz wielu innych ciekawostek na temat picia i podawania win, można było dowiedzieć się wczoraj w Restauracji Królewskiej Hotelu Pietrak, gdzie ruszył nowy cykl spotkań – „Świat win”. Patronat nad cyklem sprawują m.in. informacjelokalne.pl i piastowskakorona.pl.
Treść rozszerzona
- Jest to nasze pierwsze spotkanie z cyklu Świat win. Następne odbędzie się w listopadzie, a później w bardziej uroczystej atmosferze przedświątecznej, w grudniu. W czasie tych spotkań będziemy przede wszystkim degustować potrawy i uczyć się, jak umiejętnie dobrać do nich wino. Na pewno nauczymy się czegoś nowego od doświadczonych sommelierów – powiedziała Joanna Lipińska, dyrektor Hoteli Pietrak witając grupę około pięćdziesięciu osób, które przybyły na spotkanie.

Następnie przedstawiła pokrótce historię miejsca w którym odbywała się degustacja. Jak wykazały badania archeologiczne w tym miejscu znajdował się niegdyś dziedziniec. Świadczy o tym między innymi odkopana studnia. Po krótkim zarysie historycznym, Wojciech Gubański, szef kuchni Sieci Restauracji Hoteli Pietrak, przedstawił nowe propozycje w karcie menu. - Na dzisiejszy wieczór połączony z degustacją win, przygotowaliśmy dania, które znajdują się w naszej nowej karcie. Niektóre dania się powtarzają, ale mają zmienioną formę. Myślę, że będą państwu bardzo smakowały - poinformował W. Gubański.

I tak na przystawkę podane zostało carpaccio, krewetki na czarnym makaronie oraz barszczyk z oryginalnymi, ręcznie lepionymi pagotini, z serem gorgonzola i orzechami. Są to nowości, gdzie połączone zostały różne smaki.

Następnie Piotr Gładysiak przedstawiciel firmy Casa De Vinos, importera win z całego świata, który zajmuje się tymi wyśmienitymi trunkami od ośmiu lat, w luźnej prelekcji przedstawił kilka rodzajów win, które najlepiej nadają się do przystawek, zaproponowanych przez Restaurację Królewską. - Wino jest po to, aby się nim cieszyć, żeby mówić luźno, tak jak robią to Włosi, żeby podchodzić do wina spontanicznie. Na początek zaproponuję państwu wino białe i czerwone. Hiszpańskie wino białe Muga Rioja Blanco doskonale łączy się z krewetkami, tak samo, jak wino czerwone pochodzące z Izraela – zaczął P. Gładysiak.

Później przedstawił wina, które najlepiej nadają się do dań głównych. Tutaj kucharze Restauracji Królewskiej zaproponowali przepysznego łososia na liściach szpinaku w formie sosu oraz goleń wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą na jabłuszku. Poza tym, od doświadczonego sommeliera, można było się dowiedzieć, iż wino białe należy podawać z temperaturze 9 – 11 stopni, natomiast wino czerwone lubi nieco cieplejsze otoczenie to jest 19-21 stopni, wtedy to otwiera się najlepiej, dając mnóstwo przyjemności pijącemu.

Kolejną ciekawostką, którą można było usłyszeć, był sposób podawania czerwonego wina. I tak, najlepiej godzinę przed serwowaniem, trzeba je przelać do karafki, aby „nabrało powietrza”. Gdy wino nabierze już powietrza, nalewamy do kieliszka około 15 minut przed wypiciem. W czasie, kiedy Piotr Gładysiak opowiadał o tych wspaniałych trunkach, goście, degustowali wina hiszpańskie, włoskie, izraelskie czy też francuskie.

- Mam nadzieję, że smakowały Państwu nasze potrawy, które serwujemy na co dzień w naszej restauracji. Pragnę podziękować wszystkim osobom, które dzisiaj dla nas gotowały oraz serwowały, przede wszystkim kucharzom, którzy nie są u nas anonimowi. Chciałam również zaprosić na następne spotkanie, które odbędzie się w listopadzie – powiedziała na zakończenie J. Lipińska.

W czasie kolejnego spotkania będzie można dowiedzieć się, jak prawidłowo trzymać kieliszek, jakie kieliszki powinno się podawać do poszczególnych win, oraz posłuchać o najnowszych trendach i zwyczajach.

Bernadeta Popek
Fot. Patryk Nowak