Piknik Zbożowy, czyli promujmy polskie produkty!
Dodane przez admin dnia Wrzesień 16 2012 17:30:00
Wydaje się, że na mapie imprez naszego regionu pojawiło się dawno oczekiwane przez wiele osób przedsięwzięcie. Mowa o Pikniku Zbożowym, który odbył się na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach i przyciągnął tych, którzy lubią różnego rodzaju produkty zbożowe, jak i polski folklor. Impreza to efekt współpracy Wielkopolskiej Izby Rolniczej Stowarzyszenia Światowid oraz Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy.
Treść rozszerzona
- Piknik Zbożowy to przede wszystkim promocja artykułów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem tych potrzebnych do wypieku bułek, chleba i innych związanych ze zbożem. Bułeczki, ciasteczka, pierożki to wszystko jest na Pikniku Zbożowym. Ponadto chcemy promować polskie produkty i to jest główny cel tego przedsięwzięcia. Chcemy pokazać, że mamy dobre produkty, że możemy na nich bazować – mówi Wioletta Melcer, kierownik Powiatowego Biura Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Gnieźnie.

Podczas sobotniej imprezy, na specjalnym stoisku Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Stowarzyszenie Światowid, wypiekane i podawane były ciasteczka, pierniczki, były klejone pierogi, był chleb ze smalcem i ogórkiem. I wszystkich tych wyrobów można było bezpłatnie skosztować.

- Nasz Piknik, jak już była mowa, to promocja spożycia zbóż i to polskich
zbóż. Chodzi o to, żeby uświadomić ludziom korzyści płynące ze spożywania zbóż, z ich walorów odżywczych i zdrowotnych
– wyjaśnia Grzegorz Wysocki, zastępca dyrektora Wielkopolskiej Izby Rolniczej. - Od dwóch lat angażujemy się w takie projekty, korzystamy z funduszy promocji, które powstały ze składek samych rolników i które są zarządzane przez Agencję Rynku Rolnego. W ramach tych funduszy promujemy spożycie polskich zbóż oraz polskiej wieprzowiny – podkreśla.

Podczas Pikniku Zbożowego odbywały się również konkursy dla dzieci np. wyławianie pereł, czy też konkursy plastyczne. Z kolei wśród dorosłych były rozdawane ankiety tematycznie związane z promocją i spożyciem zboża. Ciekawostką była też możliwość zobaczenia, jak wyrabia się ciasto i wypieka się chleb w piecu chlebowym usytuowanym na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego.

Podczas Pikniku można też było dowiedzieć się, dlaczego warto zachęcać do jedzenia produktów powstałych z polskiego zboża. - Dlatego, że nie są wcale gorsze. Czasy, gdy na półkach w sklepach był tylko ocet i musztarda już dawno minęły, dzisiaj na półkach są produkty pięknie opanowane, a wewnątrz są nasze, polskie przetwory – mówi Zbigniew Stajkowski, przewodniczący Rady Powiatowej Izby Rolniczej w Gnieźnie. - I dzisiaj należy te polskie przetwory, powstałe na skutek ciężkiej pracy rolników, promować. Sami jesteśmy konsumentami i dzisiaj warto docierać do tych tradycyjnych smaków. Omijać te wszystkie konserwanty i starać się wracać do tradycji oraz naszego pięknego smaku. Stąd należy wychodzić szeroko z promocją takich tradycyjnych, polskich wyrobów – dodaje.

Oprócz walorów smakowych, czyli czegoś dla ciała, podczas Pikniku było też coś dla ducha. Na scenie ustawionej w centrum skansenu swój bogaty program artystyczny przedstawił zespół Strzecha z Trzemeszna. Podsumowując pierwszą edycje Pikniku Zbożowego trzeba podkreślić, że taka impreza jest bardzo potrzebna i warto ją w kolejnych latach kontynuować.

Karol Soberski