Tłumy gości podczas Festiwalu Serów i Nalewek!
Dodane przez admin dnia Wrzesień 09 2012 19:00:00
Wiele polskich domów posiada niezwykłe skarby kulinarne, o których wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Często bywa tak, że sami nawet nie wiemy jak niezwykłe bogactwa posiada nasza spiżarnia – bogactwa, którymi trzeba się chwalić. O czym mowa? O wybornych i wykwintnych serach i nalewkach, których niepowtarzalny smak można było poznać podczas I edycji Festiwalu Serów i Nalewek zorganizowanego przez Stowarzyszenie Światowid, który odbył się w ramach „Pożegnania Lata”, na terenie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach.
Treść rozszerzona
Na przestrzeni lat, w wielu regionach Polski powstała niezliczona wprost liczba sposobów na wytwarzanie serów i nalewek. To tylko część gigantycznego potencjału kulinarnego, jakie posiadali nasi przodkowie, a które odziedziczyły po nich nasze babcie i mamy. Praca nad stworzeniem wybornego smaku to często sporo godzin cierpliwej pracy, wiele nieudanych praktyk realizowanych metodą prób i błędów. Cały trud był jednak wielokrotnie wynagradzany, dzięki czemu nalewka, ser czy inny wytwór pracy rąk ludzkich, stawał się rozkoszą dla podniebienia.

Czy we współczesnym świecie, który jest „zalany” przeróżnymi produktami spożywczymi (często dość lichej jakości) zagrożona jest pamięć o niezwykłym dziedzictwie dawnych przepisów i zwyczajów kulinarnych? Wydaje się, że tak. Na szczęście, w wielu regionach naszego globu organizowane są przedsięwzięcia, których celem jest propagowanie tradycyjnej, ale także zdrowej żywności opartej na sprawdzonej recepturze.

Do tego typu imprez, choć realizowanych na skalę lokalną, zalicza się pierwsza edycja Festiwalu Serów i Nalewek, która odbyła się w Dziekanowicach pod auspicjami Stowarzyszenia Światowid. - Pomysł na realizację tej imprezy powstał w naszych głowach po warsztatach dla dzieci „Zmysłowa podróż” realizowanych od stycznia tego roku na terenie 14 gmin, które należą do naszego stowarzyszenia. Dzieci nauczyły się poznawać żywność za pomocą wszystkich zmysłów, patrzeć na żywność nie jako produkt, który służy nam tylko do tego żeby zaspokoić głód, najeść się, zrobić to szybko; tylko jako element kultury, także osobistej, umiejętności jedzenia, ale też poznawania jedzenia za pomocą tego, że może ono nam przynosić olbrzymią satysfakcję z tego jak jemy i że poznajemy, co jemy – przyznaje Katarzyna Jórga, członkini zarządu Stowarzyszenia Światowid.

W ramach Festiwalu Serów i Nalewek zorganizowano Laboratorium Smaku, które odbyło się na terenie Zagrody z Krobi Starej. W ramach warsztatów, uczestnicy mieli okazję skosztować nalewek oraz serów zagrodowych, a także wysłuchać znakomitych specjalistów w tym zakresie: Hieronima Błażejaka, twórcę nalewek domowych, dr Lucjana Rutkowskiego z Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Eugeniusza Miętkiewicza, rzecznika i promotora lokalnych serowarów. Sześć spotkań, które dotyczyły nalewek i serów przyciągnęły ponad 150 osób.

– Myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że jest to sukces tej imprezy, że tak wiele osób chciało uczestniczyć w warsztatach. Poprzez tego typu spotkania, chcemy sukcesywnie szerzyć kulturę smaku, kulturę wykwintnego produktu. Dzisiaj wszyscy widzą czym nasze domy mogą się pochwalić, jakie bogactwo w sobie kryją – to należy promować – zapewnia Małgorzata Halber, prezes „Światowida”. O niezwykłym zainteresowaniu tej inicjatywy świadczy fakt, że ze względu na ograniczoną ilość miejsc, części osobom trzeba było odmawiać wstępu na teren zagrody.

Ponadto, w ramach festiwalu odbył się konkurs „Wielkopolska Nalewka Roku 2012” – w rywalizacji, w której udział wzięło łącznie osiem nalewek, najlepsza okazała się nalewka wiśniowa należąca do Borysławy Nalewskiej, mieszkanki Owieczek.

Szczegółowe relacje z Laboratorium Smaku, konkursu „Wielkopolska Nalewka Roku 2012” oraz pozostałych wydarzeń z „Pożegnania Lata” w Dziekanowicach ukażą się już wkrótce na naszym portalu!

Paweł Brzeźniak