Na zakończenie wakacji – kuchnia francuska
Dodane przez admin dnia Wrzesień 01 2012 09:00:00
Wakacje dobiegły końca, a wraz z nimi „Podróże Kulinarne Dookoła Świata” organizowane już od sześciu lat przez Sieć Hoteli Pietrak. Niestety wczoraj pogoda nie dopisała, stąd imprezę z malowniczo położonych ogrodów Hotelu Adalbertus, trzeba było przenieść do Hotelu Pietrak. To jednak nie przeszkodziło w dobrej zabawie, która zawsze towarzyszy podróżom kulinarnym oraz w delektowaniu się specjałami kuchni francuskiej, która została zaprezentowana na koniec cyklu.
Treść rozszerzona
Po tym, jak Izabela Nawrocka, szef działu marketingu sieci Hoteli Pietrak oraz Kazimierz Tinkers Kubów, prowadzący wczorajsze spotkanie, powitali przybyłych uczestników oraz gości, przyszedł czas na muzykę na żywo, której nigdy nie brakuje podczas kulinarnych wieczorów. Tym razem z krótkim recitalem piosenek francuskich, wystąpiła Anna Maria Kubów. Młoda wokalistka o pięknym głosie, rozpoczęła swój występ piosenką „For Me, Formidable” z repertuaru Charles Aznavour.

Jako pierwsze na stole pojawiły się przystawki, a wśród nich Terina z łososia z kawiorem, Ślimaki po burgundzku, a także Żabie udka – przysmak każdego Francuza. Próbując przystawek, uczestnicy podróży kulinarnych, mogli posłuchać ciekawostek związanych z kulturą oraz kuchnią francuską, dowiedzieć się jak powinno podawać się wino białe, a jak czerwone, a także jak żyje i mieszka się we Francji. Przy specjalnie przygotowanym stoliku Izabela Nawrocka oraz Kazimierz Kubów, zadawali pytania zaproszonym gościom z kraju Napoleona, którzy przybliżyli zwyczaje panujące w kraju w którym mieszkają.

- Dzisiaj frekwencja dopisała i możemy prezentować typową kuchnię francuską. Na spotkanie zaprosiliśmy specjalnych gości z Francji, z różnych regionów, aby móc pokazać te różnice kulinarne. Francja to nie tylko żabie udka i ślimaki, ale również naleśniki, sery i wina – mówi Izabela Nawrocka, szef działu marketingu sieci Hoteli Pietrak. I rzeczywiście nie wszyscy wiedzieli, że we Francji istnieje 365 gatunków sera i że posiada 8 regionów winnic, z których najsłynniejszą jest Szampania.

Podczas spotkania nie mogło zabraknąć stałego punktu podróży, jakim jest gotowanie na żywo przez Wojciecha Gubańskiego, szefa kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasza Grabskiego, doradcy kulinarny Unilever Food Solutions. Tym razem panowie zaproponowali między innymi, Kaczkę w pomarańczach oraz Coquille de Saint-Jacques, czyli małże św. Jakuba. Podczas gdy przyrządzano na żywo francuskie potrawy, goście mogli delektować się daniami głównymi, a wśród nich Kurczakiem po prowansalsku, Kaczką confi z sosem pomarańczowym i fasolką w bekonie oraz Wołowiną Burginion. Do tego podano dodatki, pyszne Ratatouille z warzywami oraz ziemniaki gratin.

Po daniu głównym, a przed deserem – Creme brulee, Tarta jabłkowa oraz gruszkowa, nie mogło zabraknąć również stałego punktu „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata”, czyli upominków dla uczestników wieczoru. Tym razem prezenty trafiły do tych spośród przybyłych gości, którzy wykazali się wiedzą na temat Francji.

Na koniec spotkania panie Joanna Lipińska oraz Beata Pietrak podziękowały uczestnikom, zaproszonym gościom, kucharzom, kelnerom oraz wszystkim, którzy przyczynili się do tego, żeby „Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata” mogły się odbyć. Zapewniły także, że zrobią wszystko, aby kolejny cykl imprez odbył się za rok. A jak zdradziła Izabela Nawrocka, na jesienno-zimowe wieczory, zostaną przygotowane spotkania o trochę innym charakterze, ale szczegóły zostaną podane wkrótce.

I tak też tegoroczne podróże kulinarne dobiegły końca. Na pewno wakacyjne wyprawy do Australii, Francji, a także w polskie góry zostaną długo w pamięci, a szczególnie smak pysznych potraw przygotowanych przez kucharzy restauracji Hoteli Pietrak.

Bernadeta Popek