Najsmaczniejszy żurek gotują w Przysiece!
Dodane przez admin dnia Maj 03 2013 17:30:00
Po ciastach czekoladowych i rogalach, które były motywem przewodnim dwóch edycji Zawodów Kulinarnych Gminy Mieleszyn, w XV, jubileuszowym konkursie tematem przewodnim był żurek! Tym razem spotkanie odbyło się w świetlicy wiejskiej w Przysiece i zgromadziło osiem zespołów: klubów seniora i kół gospodyń wiejskich. Po degustacji żurków komisja konkursowa na czele z Januszem Kamiński, wójtem gminy Mieleszyn wybrała najsmaczniejszy żurek, którym okazał się ten przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Przysiece!
Treść rozszerzona
Piętnasta, jubileuszowa edycja Zawodów Kulinarnych Gminy Mieleszyn odbyła się w świetlicy wiejskiej w Przysiece, a do rywalizacji stanęło osiem drużyn. Były to Kluby Seniora z Łopienna i Mieleszyna oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Karniszewa, Łopienna, Mieleszyna, Przysieki, Sokolnik i Świątnik Wielkich.

Jak tę piętnastą edycję konkursu ocenia pomysłodawca i koordynator, Adam Mucha, prezes Fundacji Serce – Ci Dice Tutto z Mieleszyna. - Czas powoli leci, ale widać, że nasz konkurs się przyjął, stąd jego piętnasta edycja. Najważniejsze, że ludzie są zadowoleni i że się dobrze bawią – mówi A. Mucha i deklaruje, że pomysłów na przyszłość na pewno nie zabraknie. - Jest już spis potraw na najbliższe cztery lata – dodaje.

Jak już wspomnieliśmy motywem przewodnim tej edycji zawodów był żurek. Siedemnastoosobowe jury na czele z Januszem Kamińskim wójtem gminy Mieleszyn skosztowało ośmiu żurków. Każdy smakował inaczej, każdy z innymi przyprawami i dodatkami, każdy smakowicie pachnący i każdy wydawał się być oryginalny. Jednym z członków jury był Tadeusz Bereźnicki, przewodniczący Rady Gminy Mieleszyn. Jakie odczucia po spróbowaniu ośmiu żurków? - Zawsze jest ciężko, gdy jest tyle potraw i jest je trudno ocenić. Wszystkie są wspaniałe i można powiedzieć, że wszystkie powinny otrzymać pierwsze miejsce. Ale trzeba było wybrać te najlepsze i jakoś podniebienie wskazało te najsmaczniejsze – zaznacza T. Bereźnicki.

Przewodniczący Rady Gminy podkreśla, że to już piętnaste spotkanie i jak widać są one bardzo potrzebne. - Jest to integracja naszego społeczeństwa. Jest to ta chwila, gdy można się spotkać i oderwać od tych codziennych zajęć, porozmawiać, a przy okazji spróbować tych wspaniałych potraw. I myślę, że to jest bardzo dobry pomysł – podkreśla.

Zadowolony z organizowanego już po raz kolejny konkursu był gospodarz gminy Mieleszyn, wójt Janusz Kamiński. - Mamy dzisiaj taki mały jubileusz tych naszych konkursów kulinarnych. Ideą tych konkursów było, by przede wszystkim się spotykać, bawić, rozmawiać, ale są też i te emocje sportowe wynikające z faktu pewnej rywalizacji. W naszej gminie mamy panie piękne, gospodarne ale przede wszystkim potrafiące takie smakołyki przygotować. Za to wszystko dziękuję – mówi wójt Janusz Kamiński. - Szczególnie chciałbym podziękować Fundacji Serce za koordynowanie tego konkursu – dodaje.

Zanim wójt ogłosił wyniki dodał jeszcze, że bardzo się ucieszył, iż w tej edycji tematem był żurek. - Bardzo lubię żurek i dlatego od wczoraj nic nie jadłem – żartował wójt. Ostatecznie na osiem konkursowych żurków wygrał ten przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Przysiece, który zdobył 97 punktów (na 136 możliwych do zdobycia). Drugie miejsce przypadło KGW Karniszewo – 94 punkty, a trzecie zdobył Klub Seniora z Mieleszyna – 82 punkty. Zwycięzca otrzymał 200 zł, drugie miejsce było premiowane kwotą 150 zł, a trzecia pozycja – 100 zł (środki te zapewnił Urząd Gminy w Mieleszynie). Nagrody wręczali: wójt J. Kamiński i T. Bereźnicki, przewodniczący Rady Gminy Mieleszyn.

Jak się przygotowuje taki smaczny-zwycięski żurek? - W jednym garnku gotuje się wywar z warzyw, a w drugim przygotowuje się wywar z kiełbasy wędzonej. Następnie to wszystko się miesza. Do tego wywaru dolewa się z kolei gotowy żur, a potem idą przyprawy, pieczarki, cebula oraz pokrojona w kostkę kiełbasa. Następnie wszystko się miesza i na koniec, gdy wszystko jest już przygotowane dodaje się jajko. I jak komuś smakuje to jeszcze zaciągnąć śmietaną – wyjaśnia Joanna Walkowiak z KGW w Przysiece, która przygotowywała zwycięski żurek.

Panie z KGW Przysieka podkreślają, że u nich w Kole przy każdej okazji organizowane są różne potrawy. - Najwięcej dań jest zawsze na Dzień Kobiet, na Dzień Matki i dożynki, ale przy innych okazjach także szykujemy potrawy. Zawsze jest miło i przyjemnie – mówi Daniela Rossa, przewodnicząca KGW Przysieka. - U nas nie ma szczególnie ulubionych dań, wszystko jest dobre – zaznacza J. Walkowiak. - Gdy na przykład we wrześniu robimy sobie wiejskie dożynki, to balujemy całą noc do rana – śmieje się D. Rossa.

Podczas tej edycji konkursu nie zabrakło też małych niespodzianek. Najpierw Adam Mucha usłyszał od wszystkich obecnych na sali gromie „Sto lat!” w podziękowaniu za piętnastą edycję konkursu. Następnie zaś Karol Soberski, redaktor naczelny piastowskiejkorony.pl wręczył panu Adamowi, jak również wójtowi gminy, Januszowi Kamińskiemu drobne upominki z okazji właśnie jubileuszowej edycji zawodów kulinarnych.

Jubileuszowe zawody kulinarne zakończyło się – tradycyjnie już – biesiadą w trakcie której kosztowano zarówno żurki zgłoszone do konkursu, ale też inne pyszne dania. Kolejne zawody już jesienią a motywem przewodnim będzie bigos.

Karol Soberski