Odkryj smaki przeszłości... w Biskupinie!
Dodane przez admin dnia Wrzesień 12 2015 21:00:00
Czy wiecie, jak przygotowywali posiłki nasi przodkowie w epoce kamienia? Czy znacie specjały kuchni antycznej? A może chcecie poznać przepisy staropolskiej kuchni dworskiej? Na te pytania i wiele, wiele innych znajdziecie odpowiedź na XXI Festynie Archeologicznym w Biskupinie, którego motto brzmi „Smaki przeszłości”.
Treść rozszerzona
Między 12 a 20 września wędrując po biskupińskim rezerwacie między obiektami z różnych epok będzie można skosztować ich smaki oraz poznać tajemne receptury i zapomniane przepisy. Swą wiedzą podzielą się specjaliści z wielu muzeów – biskupińskiego, Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Grodziska Żmijowisko - Oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Muzeum Soli w Inowrocławiu czy Muzeum Toruńskiego Piernika.

Wiele ciekawych informacji poznacie na wystawie „Nie tylko mięsem człowiek żył przez wieki” prezentowanej w pawilonie muzealnym. Syci kulinarną wiedzą będziecie mogli poznać również tajniki różnych dziedzin archeologii i podziwiać pracę znakomitych rzemieślników z Polski i wielu krajów europejskich, którym towarzyszyć będzie muzyka polskiego zespołu „Percival”, czeskiego „Remdih” i „Laiminguo” z Litwy a tradycyjnie tańce z Irlandii i Szkocji zaprezentuje zespół „Cohmlan”. Silnych wrażeń dostarczą potyczki wojów węgierskich z polskimi grupami „Chmurników” z Łekna, Jantar i Srebro Peruna. Zapraszamy!!!

Festyn to także wydarzenie medialne, które co roku budzi zainteresowanie wielu redakcji prasowych, radiowych i telewizyjnych. O tym co dziać się będzie w Biskupinie usłyszą słuchacze jednej z największych rozgłośni w kraju – Pierwszego Programu Polskiego Radia. W dniu 12.09 przez cały dzień z terenu festynu będą nadawane relacje na żywo.

Polecamy także odpowiednie przygotowanie się do wizyty w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Aby zrozumieć lepiej fenomen tej jednostki naukowej funkcjonującej od ponad 80 lat polecamy zapoznanie się z filmem „Biskupin – Pomnik Historii” dostępnej nieodpłatnie za pomocą portalu Youtube.com pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=pofy4_FZjCo

W bogatym programie tegorocznego festynu znajdą się takie pozycje jak:

Pokazy kulinarne:
- Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz degustacja potraw
- Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
- Pokazy wypiekania podpłomyków
- Pokaz warzenia piwa
- Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
- Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie - pokaz i opowieść
- Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i degustacja
- Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
- Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
- Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
- Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja opowieść
- Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja

Pozostałe pokazy:
- Metoda składanek, czyli trójwymiarowe puzzle z epoki kamienia (weekendy)
- Epoka kamienia pod mikroskopem
- Krzemienne grociki - pokaz i opowieść o narzędziach pierwszych rolników
- Szlifowanie siekier krzemiennych oraz ich używanie (czyli czym i jak ścinano drzewa w neolicie)
- Śmierć i rytuał w neolicie (próby interpretacji wierzeń w epoce kamienia)
- Neolityczne wrzeciona - odwiedziny w warsztacie pierwszych przędzarzy
- Wykonywanie ozdób i narzędzi codziennego użytku z muszli, kości i poroża
- Wykonywanie i używanie narzędzi krzemiennych (przekonaj się sam jak ostre są narzędzia z kamienia)
- Sztuka z epoki kamienia
- Pokazy szycia strojów skórzanych przy pomocy kościanych igieł i szydeł
- Laboratorium antropologa, czyli co powiedzą nam ludzkie kości
- Laboratorium archeozoologa – tajniki kości zwierzęcych
- Opowieści o pradziejowej diecie w laboratorium archeozoologa
- Na co chorowali nasi przodkowie – prezentacja kości z paleopatologiami
- Prezentacje szkieletów rozmaitych zwierząt
- Jak można było w przeszłości wykorzystywać kości? – opowieści o kościanych łyżwach i szałasach
- Pokazy archeologicznej dokumentacji rysunkowej pod wodą
- Pokazy wykonania dokumentacji fotograficznej pod wodą
- Retronurek, czyli prezentacja stroju nurka klasycznego
- Wykopaliska archeologiczne – jak należy obchodzić się z kośćmi
- Rozpoznawanie i porównywanie drewna wybranych gatunków drzew
- Konserwacja drewna wykopaliskowego
- Rozdzielanie barwników z liści
- Obserwacje mikroskopowe drewna archeologicznego
- Prezentacje mikroskopowych powiększeń przyrostów rocznych różnych gatunków drzew
- pokazy gry na instrumentach dawnych
- wykonywanie narzędzi i ozdób z kości, rogu i poroża
- toczenie na kole, ręczne lepienie i zdobienie naczyń glinianych
- warzenie piwa
- konserwacja zabytków archeologicznych
- wytwarzanie narzędzi i broni z krzemienia
- wykonywanie prehistorycznej broni łowieckiej
- przędzenie, tkanie
- farbowanie tkanin barwnikami naturalnymi
- pradziejowe i wczesnośredniowieczne bursztyniarstwo
- bicie monet
- historia książki i prasa Gutenberga, drzeworyty, pieczęcie
strzelanie z łuku i kuszy
- wytop, odlewanie przedmiotów z brązu
- wykonywanie ozdób z miedzi i brązu
- wyprawianie i obróbka skóry
- wykonywanie butów i skórzanych części stroju
- kompozycje roślinne
- zielarstwo i wróżbiarstwo
- prehistoryczny makijaż i tatuaż
- kąpiele w balii klepkowej
- starożytne techniki krzesania ognia
- przymierzanie starożytnych strojów i biżuterii
- produkcja żelaza metodą dymarską
- warsztaty kowalskie
bartnictwo
- ciesiołka
- snycerka
- warsztaty garncarskie
- starożytne techniki złotnicze
- wykonywanie kopii paciorków szklanych
- produkcja dziegciu i smoły drzewnej
- mielenie ziarna w żarnach i wypiek podpłomyków
- przygotowywanie strawy pradziejowej
- prezentacja zwyczajów katowskich
- powroźnictwo
- kołodziejstwo
- obróbka kamienia
- rzeźba w drewnie
- wikliniarstwo
- wykonywanie przedmiotów z kory brzozowej
- ręczne filcowanie wełny

Ceny biletów: 12 zł (ulgowy) / 15 zł (normalny)

Program Festynu tutaj

(Inf. prasowa)