Wielkopolska od kuchni
Dodane przez admin dnia Czerwiec 29 2015 09:50:00
Zakończył się kolejny rok szkolny, a wraz z nim projekty edukacyjne realizowane w szkołach. W Gimnazjum nr 4 w Gnieźnie podsumowano działania związane z projektem „Wielkopolska od kuchni”, w którym uczestniczyło 23 gimnazjalistów. Jego celem było przybliżenie młodzieży historii, kultury i życia mieszkańców niezwykłej krainy, jaką jest Wielkopolska.
Treść rozszerzona
Rozwijanie w uczniach świadomości narodowej, przywiązania do miejsca urodzenia i regionu, w którym mieszkają, oraz poszanowania dla tradycji i kultury stanowiło nadrzędny cel projektowych zadań. Poznawanie Wielkopolski, czasami również od kuchni, realizowano poprzez atrakcyjne i różnorodne działania. Nauka bowiem to nie tylko spędzanie czasu w nieskończoność przy książkach oraz zeszytach. Można łączyć przyjemne z pożytecznym i przy tej okazji wiele się dowiedzieć.

Tak się dzieje w Gimnazjum nr 4, między innymi przy okazji realizowania projektu „Wielkopolska od kuchni”. Pierwsze zadanie realizowane w ramach tegoż projektu okazało się nie tylko bardzo pouczające, ale i smakowite. Uczestnicy mieli bowiem okazję poznać elementy gwary poznańskiej, szczególnie te dotyczące kuchni i potraw typowych dla Wielkopolski. Na czym natomiast polegała smakowitość tych zajęć? Jak się łatwo domyślić, nie mogło zabraknąć w tym miejscu najbardziej charakterystycznego dla naszego regionu dania – pyrów z gzikiem lub, jak kto woli, gzika na pyrki sztryfelku. Uczestnicy projektu, wykorzystując przyniesione produkty, przygotowywali samodzielnie wspomniane wcześniej danie.

Ukoronowaniem była oczywiście degustacja. Wszystkie wersje gziku (a było ich aż 4) okazały się wyśmienite. Śmiało więc można stwierdzić, że uczniowie tego gimnazjum obdarzeni są talentem kulinarnym. Kolejne działania projektu skupione były na architekturze dworskiej i pałacowej naszego regionu. Na początku uczniowie poszukiwali informacji na temat pałaców i dworków w powiecie gnieźnieńskim. Pojawiły się więc pałace w Czerniejewie, Niechanowie, Kołaczkowie, Żydowie i Arcugowie. Gimnazjaliści zbierali informacje dotyczące nie tylko historii tychże obiektów, ale również ich właścicieli, a przede wszystkim elementów architektonicznych i stylów, które miały pomóc w przygotowaniu makiet budowli.

Uczestnicy projektu mieli także okazję poczuć klimat i ducha dawnych czasów i przenieść się do miejsc, które to umożliwią. Podróż w przeszłość szlakiem pałaców i dworków powiatu gnieźnieńskiego obejmowała oczywiście miejscowości: Niechanowo. Arcugowo, Kołaczkowo, Czerniejewo i Żydowo. Wszystko po to, by jak najwierniej przedstawić szczegóły budowli na makietach, które mieli przygotować uczniowie. W czasie wycieczki mogli więc zebrać wiele informacji przydatnych do ich wykonania.

Wszyscy uczestnicy projektu „Wielkopolska od kuchni” wykazali się dużą kreatywnością i ogromnym zaangażowaniem, przygotowując makiety. Efekty ich pracy, w postaci makiet wybranych pałaców powiatu gnieźnieńskiego, stanowiły uwieńczenie ich działań. Miejmy nadzieję, że dzięki temu projektowi zapałali miłością do Wielkopolski i jej zabytków.

Autorki projektu, panie: Agnieszka Puszczykowska – Glapa, Kamilla Stróżyk i Wioletta Łubińska przygotowują już kolejne atrakcje dla grupy projektowej. Jakie? Przekonamy się w przyszłym roku szkolnym.

Maciej Maciejewski, Wioletta Łubińska