POLECAMY
REKLAMA
 

- Co zwiedzić ?
- Z życia Towarzystwa
- Zaproszenia/zapowiedzi
- Ciekawe miejsca/mapa regionu


- Śladami pierwszych Piastów
- Miejsca z historią
- Zamki, pałace i dwory
- Niepowtarzalna przyroda
- Kaplice, kościoły i nekropolie


- Szlakiem Powstania Wlkp.
- Ocalić od zapomnienia
- Legendy i mity
- Duchy, zjawy i upiory
- Skarby, sekrety i tajemnice


- Poszukiwania
- Badania, wystawy i wykłady
- Żywa historia
- Foto-wyprawa
- Kulinarnie i regionalnie


- Nad wodą
- Rowerem
- W drodze
- Na torach
- Wędrówki z historią


- Filmy
- Wydarzenia
- Piastowski Festiwal Wodny/Tajemnic
- Ex Libris
- Polecamy

Historia
Kultura
Turystyka
Inne

[Dodaj swój artykuł]
Bitki w sosie borowikowym ze Sławna najsmaczniejsze!
Nasze wędrówki: Kulinarnie i regionalnielipiec 07 2012 20:00:00
Bitki w sosie borowikowym ze Sławna najsmaczniejsze!W malowniczo położonych ogrodach Hotelu Adalbertus w Gnieźnie odbyła się już druga edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni”. Organizatorem zmagań kulinarnych, podobnie jak rok temu, jest Biuro Senatorskie senatora Piotra Gruszczyńskiego i Starostwo Powiatowe w Gnieźnie.

Jak podkreśla starosta Dariusz Pilak, celem konkursu jest promocja powiatu gnieźnieńskiego poprzez prezentację kuchni tradycyjnej i regionalnej, a przede wszystkim uwypuklenie znaczenia Koła Gospodyń Wiejskich, które w rejonie gminy, miejscowości odgrywa istotną rolę. - Przychodzę tutaj każdego roku, także po to, aby się czegoś nauczyć, ponieważ sam nie potrafię gotować. A skoro się czegoś nie umie, to trzeba się edukować – przyznaje D. Pilak. Natomiast Senator Piotr Gruszczyński zaznaczył na wstępie, że już samo uczestnictwo w konkursie jest zwycięstwem i nikt nie wyjdzie z pustymi rękoma, ponieważ dla każdego koła, przygotowano upominki za to, że możemy degustować się tymi pysznościami.

W tym roku do konkursu przystąpiły panie i jeden pan z Kół Gospodyń Wiejskich ze Świniar (gmina Kłecko), Niechanowa, Strzyżewo Paczkowe (gm. Gniezno), Łopienno (gm. Mieleszyn), Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Małachowie Złych Miejsc (gm. Witkowo) i drużyna Sławna (gm. Kiszkowo). A ocenie podlegały placki oraz dania główne przygotowane przez każdą z drużyn.

Jury w składzie Wojciech Gubański – szef kuchni sieci Hoteli Pietrak i jednocześnie przewodniczący jury, Teresa Jastrzębska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie, Alina Kujawska-Matanda, etatowy członek Zarządu Powiatu Gnieźnieńskiego, Marek Kozicki, burmistrz gminy Kłecko, Janusz Kamiński, wójt gminy Mieleszyn, Tadeusz Bąkowski, wójt gminy Kiszkowo oraz Wojciech Wilkosz, radny gminy Gniezno miało ręce pełne roboty.

Komisja miała naprawdę trudny wybór, ponieważ serniki, szarlotki, ciasta z galaretką, owocami czy też drożdżowce były przepyszne. - Jeżeli chodzi o ciasto to moim faworytem jest Sławno, czyli panie z mojej gminy, które upiekły różnorodne ciasta. Nie mogłem ich oceniać, ale urzekł mnie placek z płatkami róż o bardzo ciekawym smaku, oryginalnym, innym niż wszystkie, które możemy na co dzień kosztować. Ale wszystkie ciasta są pyszne, więc trudny orzech do zgryzienia będzie miało jury – podkreśla T. Bąkowski, wójt gminy Kiszkowo.

Po słodkościach przyszedł czas na degustację dań głównych i wybór tego najlepszego. Tutaj komisja oceniająca napotkała podobny problem, gdyż było w czym wybierać, a jedne dania okazywały się smaczniejsze od poprzednich. Po długich debatach jury postanowiło przyznać pierwszą nagrodę w kategorii ciast, szarlotce upieczonej przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łopiennie. Natomiast pierwsze miejsce i Złotą Łyżkę Senatora Piotra Gruszczyńskiego zajęło Sławno z bitkami w sosie borowikowym. Natomiast nagroda specjalna za najładniejsze stoisko trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich z Strzyżewa Paczkowego.Warto zaznaczyć, że tak jak w roku ubiegłym, zwycięskie dania znajdą się w menu restauracji Hotelu Pietrak, a także wezmą udział w Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej.

Czas konkursowiczom oraz zgromadzonym gościom umilał zespół „Róża” z Niechanowa oraz Andrzej Malicki, aktor gnieźnieńskiego teatru, który „gadał po naszymu”. Poza tym można było spróbować pyry z gzikiem i chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, przygotowane przez kucharzy Hotelu Pietrak.

Bernadeta Popek
Drukuj 4148 czytań . 0 komentarzy
Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
„Ocalmy dokumenty, zachowajmy pamięć” 20.04.2018 09:00 | [1005]
„Ocalmy dokumenty, zachowajmy pamięć”
Kup książkę „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”! 19.04.2018 12:30 | [1355]
Kup książkę „Tajemniczy Pałac Zakrzewo”!
„Nieznane tajemnice Zakrzewa” - zapraszamy na zwiedzanie pałacu! 17.04.2018 09:30 | [846]
„Nieznane tajemnice Zakrzewa” - zapraszamy ...
„Wielka ucieczka” - szukam fotografii z Kłecka, Mielna i Przysieki 16.04.2018 15:00 | [280]
„Wielka ucieczka” - szukam fotografii z Kł...
Zapraszamy na kurs sternika motorowodnego 16.04.2018 13:00 | [278]
Zapraszamy na kurs sternika motorowodnego
Wstąp w szeregi Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”! 15.04.2018 08:30 | [596]
Wstąp w szeregi Fundacji Historycznej „Przyw...
starsze >
„Ocalmy dokumenty, zachowajmy pamięć” 20.04.2018 09:00 | [1005]
„Ocalmy dokumenty, zachowajmy pamięć”
Wstąp w szeregi Fundacji Historycznej „Przywracamy Pamięć”! 15.04.2018 08:30 | [596]
Wstąp w szeregi Fundacji Historycznej „Przyw...
starsze >
   

 
Nazwa użytkownika

Hasło


Zarejestruj się | Odzyskaj hasło




Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Copyright © Turystykalokalna.pl 2015
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
7,472,341 unikalnych wizyt